HR | EN
fraza ključna riječ
autor ISBN / ISSN medij jezici
godina izdavač grad
naslov predmetnice vrsta publikacije
 
fraza ključna riječ
autor naslov pregledavanje prinova
izdavači medij
vrste teme
 

KI SIT KI LAČAN : o prehrani u Istri : Arheološki muzej Istre, Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula-Pola, 5.7. - 15.10. 2012. = sull' alimentazione in Istria = Chi sgiónfo chi afamá / <autori tekstova Franko Lukež et al. ; fotografije Tanja Draškić Savić, Ivan Zidar ; uredništvo Mauricio Ferlin, Tajana Ujčić>. - Pula : Arheološki muzej Istre, 2012. - 272 str. : ilustr. u boji ; 22 cm

Bibliografija.
ISBN 978-953-615376-3

Izložbu „Ki sit ki lačan“, posvećenu povijesti prehrane i svakodnevnog života u Istri od prapovijesnih vremena do suvremenih dana, organizirala je Koordinacija istarskih muzeja koja obuhvaća 12 muzeja u Poreču, Rovinju, Puli, Brijunima, Labinu, Buzetu, Pazinu, Bujama, Umagu i Novigradu. Izložba je, kao autorsko djelo Tajane Ujčić, Franka Lukeža i Mauricija Ferlina, održana u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre u Puli (od 5. srpnja, s produžecima do 23. studenog 2012.). Arheološki muzej Istre kao nositelj projekta objavio je istoimenu popratnu publikaciju na tri jezika (hrvatskome, talijanskome i engleskome) u tri zasebna sveska. Autori tekstova su Franko Lukež i Tajana Ujčić s brojnim suradnicima navedenima u impresumu publikacije. Tekstovi prate izložbeni postav i čine mozaik različitih tema kojima se nastojao predstaviti prehrambeni identitet istarske regije. U tekstovima je dan povijesni kronološki pregled o tome što se, kada i kako jelo, kako pripremalo, serviralo, konzumiralo. Nizom crtica dan je uvid u istarsku kulinarsku baštinu koja se, prema riječima Tajane Ujčić, „oduvijek znala sama definirati na nepcima stanovnika Istre i njihovih gostiju“. Istarska kulinarska čitanka ilustrirana je nizom kvalitetnih reprodukcija izložaka u boji, potkrijepljena je brojnim dokumentarnim i arhivskim izvorima i citatima, a grafičkim dizajnom Tine Ivezić privlači pozornost ljubitelja lijepe knjige.



Pogledaj zadnje prinove



Datum zadnjeg ažuriranja: 2. svibnja 2016.